Wat is korfbal?

Korfbal is een gemengde ploegsport die zowel binnen als buiten wordt gespeeld.

Korfbal?

Korfbal is een gemengde teamsport die ontstaan is in Nederland aan het begin van de 20e eeuw. Het werd voor het eerst gespeeld in 1902 door de Nederlandse onderwijzer Nico Broekhuysen. Het is een unieke sport omdat het speciaal is ontworpen om door zowel mannen als vrouwen samen te worden gespeeld in hetzelfde team.

Het doel van korfbal is om punten te scoren door een bal door een korf te gooien, vergelijkbaar met een mand of doel, dat 3,5 meter boven de grond hangt. De korf heeft een diameter van 40 cm en is gesplitst in twee compartimenten, één voor het aanvallende team en één voor het verdedigende team.

Een korfbalteam bestaat uit acht spelers – vier heren en vier dames. De spelers hebben verschillende rollen en posities binnen het team. Er zijn aanvallers, verdedigers en een goaltender. Het unieke aspect van korfbal is dat elke speler zowel aanvallende als verdedigende taken heeft, en elke speler kan zowel scoren als verdedigen.

Er zijn strikte regels over hoe spelers elkaar kunnen verdedigen om ervoor te zorgen dat het spel veilig en eerlijk blijft. Fysiek contact is niet toegestaan, en het blokkeren van een worp door de tegenstander wordt als een overtreding beschouwd.

Korfbal wordt gespeeld op een veld met afmetingen van 40 meter bij 20 meter. Het doel van het spel is om meer doelpunten te scoren dan het tegenstandersteam. Het team dat na twee speelhelften, meestal van elk 30 minuten, de meeste doelpunten heeft gescoord, wint de wedstrijd.

Korfbal is een zeer inclusieve sport die de nadruk legt op samenwerking, teamwork en sportiviteit. Het wordt wereldwijd gespeeld en heeft internationale competities en toernooien.

Korfbal regels?

  • Korfbal is een teamsport. Het is een sport voor iedereen en voor alle leeftijden.
  • Het zomerseizoen verloopt op buitenvelden. Het winterseizoen (november – maart) verplaatst naar binnenvelden. Dit geeft een unieke dynamiek van buiten en binnensporten met elk hun eigen karakter.
  • Korfbal is de enige gemengde balsport in de wereld.
  • Een korfbalploeg bestaat uit 8 personen: 4 meisjes en 4 jongens.
  • De meisjes en de  jongens spelen niet tegen elkaar maar naast elkaar.
  • Het speelveld wordt opgedeeld in 2 vakken en dus ook elke ploeg wordt opgesplitst in 2 vakken: een aanvalsvak en een verdedigingsvak.
  • In elk vak spelen telkens 2 meisjes en 2 jongens.
  • Het doel is uiteraard om te winnen en dit doe je door te scoren met de bal in de korf van de tegenpartij.
https://www.spartaranst.com/wp-content/uploads/2023/07/sparta-U15.jpg

Respect door iedereen voor iedereen binnen korfbal

https://www.spartaranst.com/wp-content/uploads/2023/07/respect-2.jpg
https://www.spartaranst.com/wp-content/uploads/2023/07/respect-3.jpg
https://www.spartaranst.com/wp-content/uploads/2023/07/respect-4.jpg
https://www.spartaranst.com/wp-content/uploads/2023/07/header_website.jpeg

Over Sparta Ranst

Sparta Ranst is een kleine en familiale korfbalclub met de thuisbasis in Ranst (Millegem) dichtbij Vremde, Wommelgem en Broechem.

Sparta zet vol in op zijn jeugdwerking als lokale sportclub, waarbij de focus er vooral is naar een sportieve ontwikkeling van kinderen en jongeren via de korfbalsport (gemengde teamsport).

Sparta Ranst korfbalclub vzw is aangesloten bij de KBKB (Koninklijke Belgische Korfbalbond).

Sparta Ranst steunt de RESPECT oproep

Steun Sparta via Trooper